Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy level 1 en 2
Cognitieve revalidatie wordt geboden door een veelvoud van disciplines. De therapeuten combineren hun vakkennis met kennis over cognitie. De Society for Cognitive Rehabilitation certificeert therapeuten van verschillende disciplines die kunnen aantonen te beschikken over voldoende kennis en vaardigheden om cognitieve revalidatie te kunnen uitvoeren binnen hun discipline. Zij krijgen het certificaat “Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy level 1” (CPCRT level 1).
De Society for Cognitive Rehabilitation certificeert ook assistenten die werken onder supervisie van erkende therapeuten en kunnen aantonen dat zij beschikken over voldoende kennis en vaardigheden om cognitieve revalidatie therapie te kunnen uitvoeren binnen de discipline waarin zij werkzaam zijn. Zij krijgen het certificaat “Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy, level 2” (CPCRT level 2).
Om in aanmerking te komen voor het certificaat “Certified in the Practice of Cognitive Rehabilitation Therapy” (CPCRT) dient u een casus met daarbij een behandeling op video in te dienen bij de beoordelingscommissie van de SCR. Hoe de procedure verloopt en welke materialen er gevraagd worden, kunt u hieronder lezen.
Meer informatie vind u op de website https://www.societyforcognitiverehab.org/achieving_cognitive_rehab_certification.php
Bij vragen kunt u altijd contact opnemen via SCR@cognitieverevalidatie.nl.
Procedure
Om voor het certificaat in aanmerking te komen moet u lid zijn van de SCR. Lid worden kan op de website https://www.societyforcognitiverehab.org
Als u lid bent dien je op het ledengedeelte van de website www.societyforcognitiverehab.org
Of via de mail SCR@cognitieverevalidatie.nl
De volgende documenten te uploaden:
• Curriculum Vitae
• Kopie van vakdiploma
• Werkverklaring
• Bewijs van lidmaatschap SCR
• Casuïstiekverslag
• Digitale opname van een behandelsessie
• Toestemming van de client
Tevens dient aan de kosten voor aanvraag certificering te voldoen. De kosten staan beschreven op de website https://www.societyforcognitiverehab.org en kun je voldoen bij het doen van de aanvraag en het uploaden van de bestanden.
Om een aanvraag te kunnen doen voor een CPCRT certificaat dien je jezelf te verdiepen in cognitieve revalidatie. Dat kan zijn door het volgen van een cursus gericht op alle aspecten van cognitieve revalidatie therapie of door begeleid te worden door een supervisor.
De supervisor moet aan het volgende voldoen:
• Minimaal 5 jaar ervaring in de cognitieve revalidatie (bij hoge voorkeur CPCRT)
• Minimaal 50 uur supervisie geven
Degene die een CPCRT certificaat aanvraagt moet ook minimaal 1 jaar werkervaring hebben.
De casus
Beschrijf een casus van een cliënt met hersenletsel, zoals u die momenteel in behandeling hebt. Het is niet toegestaan een cliënt te beschrijven van een collega of een cliënt die al met ontslag is. Het verslag is maximaal 10 pagina’s lang.
De beschrijving beslaat de informatie:
• Probleemstelling
• Analyse : waarin duidelijk wordt wat de medische diagnose en prognose is en wat de cognitieve competenties zijn. Wat is verschil is tussen vroegere en huidige situatie en in welke omgeving het plaatsvind. Het is duidelijk welke instrumenten en observaties zijn gebruikt om dit in kaart te brengen.
• Conclusie van de analyse: waarin staat beschreven wat het leervermogen van de client is en welke benadering wordt gekozen. De doelen voor behandeling worden beschreven.
• Behandelplan: benaderingswijze, trainingsvorm, opbouw en meetbaarheid van het resultaat worden beschreven.
• Uitwerking 1 behandeling (inclusief digitaal beeld): Hierin worden plaats, doel, en het soort aanwijzingen beschreven. Daarnaast het resultaat en een sterkte/zwakteanalyse van de therapeutische interventies.
• Resultaten van de behandeling op het moment van inleveren beschreven casuïstiek
• Welke inzichten heeft u verkregen na aanleiding van de casus
Van één behandeling van de in de casuïstiek beschreven cliënt dient ook een filmopname te worden ingezonden. De cliënt dient toestemming te geven voor het opnemen van de behandeling. De behandeling moet goed zichtbaar en hoorbaar zijn. De video moet bestaan uit een daadwerkelijk uitgevoerde individuele CRT behandeling van maximaal 35 minuten. De cliënt en de therapeut moeten gemakkelijk herkenbaar zijn. De sessie mag geen intake (eerste evaluatie) of ontslagsessie zijn.
De casuïstiek, de digitale opname en het toestemmingspapier kunnen samen met de andere documenten worden geüpload op de website of per mail via We-transfer (grote bestanden) aangeleverd worden.
Het proces van het beoordelen van de casuïstiek neemt vier maanden in beslag. Wanneer de casuïstiek als voldoende is beoordeeld, wordt het certificaat toegezonden. De casus kan 1 keer herkanst worden binnen een tijdsbestek van 6 maanden na ontvangst van de beoordeling.
Mocht je je over certificering een vraag hebben dan kun je direct contact opnemen met SCR@cognitieverevalidatie.nl. Je wordt dan verder geholpen met zowel vragen over inhoud als procedure.
Contactgegevens:
SCR Nederland
info@cognitieverevalidatie.nl